Ildenglen af Laini Taylor

Ildenglen af laini Taylor4 blomster sort

Titel: Ildenglen
Forfatter: Laini Taylor
Serie: Ønskekræmmerend datter #1
Genre: Fantasy, Paranormal Romance
Udgivelse: 2012
Læst på: dansk
Sider: 464
Forlag: Bazar
ISBN13: 9788771160482

***

Udadtil virker Karou som en ganske almindelig kunststuderende – hun går til timer, tager på cafeer med sin veninde og har en irriterende ekskæreste. Men der er langt mere til hendes historie end bare det, for Karou er blevet opfostret af væsner, som er lige så meget dyr som de er menneske, og hun må snart erfare, at disse væsner kommer fra en parallel verden, og at hun selv har en vigtig rolle at spille, i en krig som hun intet kender til – eller gør hun?

Varmen i butikken gjorde hende døsig. Sengen i den lille krog kaldte på hende, såvel som det tæppe, Yasri havde lavet til hende, og som var blødt, efter at hun havde puttet med det i årevis. ”Sulfur,” sagde hun tøvende. ”tror du -?”
I det samme lød der en voldsom banken.
”Åh,” sagde Yasri og klappede ophidset med næbbet, mens hun pakkede tetingene sammen.
Det var butikkens anden dør.
Omme bag Twigas arbejdsområde i den mørke ende af butikken, hvor der aldrig hang nogen lampe, var der en anden dør. Aldrig i Karous liv var den blevet åbnet, mens hun var til stede. Hun havde ingen anelse om, hvad der var bag den.
Der blev banket igen, så voldsome, at tænderne raslede i krukkerne.
Citat fra Ildenglen side 68-69

I Sulfurs butik, er beholdningen af tænder begyndt at blive faretruende lav, og Karou bliver sendt på flere og flere opgaver, for at fylde beholdningen op igen. Hun ved, at hun ikke skal spørge ind til hvad Sulfur laver, eller hvad han skal bruge tænderne til, og siden hun var helt lille, har hun været forbudt at nærme sig bagdøren i butikken, men hun kan ikke lade være med, at stille spørgsmålstegn ved det hele. Sorte håndaftryk dukker op på de hemmelige døre, Sulfur ser mere hærget ud end nogensinde før, tænderne forsvinder med alarmerende hast, og Karou befinder sig midt i det hele, om hun vil det eller ej.

***

Ildenglen har fået de mest fantastiske anmeldelser, og alligevel tøvede jeg lidt med at gå i gang med den. Hvad det helt præcist skyldes, er jeg lidt usikker på, men måske en kombination af en forside, som ikke sagde mig så meget, og bagsideteksten, som beskriver en fyr som samler på tænder? Jeg ved det ikke, men faktum er, at jeg var lang tid om at komme i gang med denne bog, og jeg burde nok ikke have tøvet så meget, for hold da op et eventyr.

Jeg indrømmer, at der var nogle punkter hvorpå den var lettere mærkelig… Blandt andet hele temaet med tænder (som altså spiller en ret stor rolle i bogen) er mærkeligt, og nogle af bogens personer (som er mere dyr end mennesker) er en smule specielle, og alligevel faldt det hele ganske fint på plads, og passede sammen på sin egen mærkværdige måde. I denne bog har man lidt af det hele: heltinde med ben i næsen, dæmon lignende væsner, krigeriske engle, magi, vilde kampe, gamle ekskærester, had, kærlighed, hemmelige døre som fører til andre universer osv. Det hele er samlet på ét sted, hvilket til tider er en smule for meget af det gode, men sådan rent overordnet set var det ganske fedt, og jeg endte med at sidde og læse til langt ud på natten.

Jeg var ret vild med vores hovedperson, som foruden at være anderledes (ord som anderledes, speciel og mærkelig går meget igen i denne anmeldelse) også var let at holde af. Hun er, som skrevet før, en pige med ben i næsen, og hun kommer vidt omkring. Vi besøger flere steder i vores egen verden, når hun skal ud og hente tænder for Sulfur, og vi får også et lille kig ind i en helt anden verden, som har masser af potentiale, og jeg håber virkelig, at vi får lov og udforske dette spændende univers mere i næste bog.
Vi ser det meste af bogen fra vores hovedpersons synspunkt, men får også lov at se den en smule fra en af englenes synspunkter, og det giver historien mere dybde, så det er kanon godt. Hen mod slutningen kommer der et laaaangt stykke fra denne engels synspunkt, og det blev en smule for langt for min smag, men vi er jo nødsaget til at kende hele historien, så jeg tror ikke det kunne være kortet mere ned, men derfor blev det stadig lidt kedeligt.

Denne bog virker som om den er skrevet til et mere voksent publikum end de fleste YA bøger, og det lykkedes egentligt også ret godt, på nær nogle få steder hvor det falder lidt igennem. Vores hovedperson er en moden kvinde, med de oplevelser og tilhørende problemer dette medfører, men universet er en smule for farverigt, og nogle gange virker hun lidt som en lille pige, og ikke som en voksen kvinde. Jeg vil dog alligevel sige, at denne bog er til de store teenagere og voksne, selvom den er at finde iblandt ungdomsbøgerne.

Denne bog er rigtigt god, den er mærkelig, og speciel, og til tider en smule for meget, men den er bestemt værd at læse, og jeg kan kun anbefale den. På trods af de mange delvist negativt ladede ord, som jeg har brugt i denne anmeldelse, får den hele fire roser, for misforstå mig ikke, dette er en fantastisk og fangende bog, og dens lidt mærkelige og anderledes handling, er netop noget af det, som er med til at trække den op.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s