A Natural History of Dragons af Marie Brennan

A natural history of dragons af Marie Brennan4 blomster sort

Titel: A Natural History of Dragons
Forfatter: Marie Brennan
Serie: A Natural History of Dragons #1
Genre: Fantasy
Udgivelse: 2013
Læst i år: 2013
Læst på: engelsk
Sider: 334
Forlag: Tor
ISBN13: 9780765331960
Kilde: Fået i gave


You, dear reader, continue at your own risk.
It is not for the faint of heart – no more so than the study of dragons itself.
But such study offers rewards beyond compare: to stand in a dragon’s presence, even for the briefest of moments – even at the risk of one’s life – is a delight that, once experienced, can never be forgotten.

Lady Trent er en ung og eventyrlysten kvinde, som lever I en tid, hvor kvinder forventes at gå hjemme, passe børnene, opføre sig anstændigt og gå til forskellige selskaber iført strålende kjoler. Og Lady Trent ønsker sig meget mere af livet. Da hun første gang læser bogen ”A Natural History of Dragons” er hun ikke i tvivl om, at hun for evigt vil være fanget af sin fascination for disse smukke og dødsensfarlige væsner, men som ung kvinde af en god familie, vil hun aldrig have mulighed for, at gøre andet end drømme. Indtil hun bliver gift, og hendes mand lader hende komme med på en ekspedition, hvis eneste formål er, at studere drager. Det bliver et vendepunkt i hendes liv, på både godt og ondt, og hun må lære at stå på egne ben, og følge sine egne drømme, i stedet for at lade datidens takt og tone, diktere hvad hun kan og ikke kan.

“In here,” the naturalist said, in ringing tones that drew more eyes than usual, “we keep the crowning Jewels of His Majesty’s Collection, only recently acquired. I beg the ladies to have a care, for many find the creatures within to be frightening.”
One may measure the extent to which I had cut myself off from my old interests that I did not have the slightest clue what the king had acquired, that lay beyond those doors.
Mr. Swargin opened them, and we files through into a large room enclosed by a dome of glass panels that let in the afternoon sunlight. We stood on a walkway that circled the rooms perimeter and overlooked a Deep, sand-floured pit divided by heavy grates into three large pie-slice enclosures.
Within those enclosures were three dragons.
Forgetting myself entirely, I rushed to the rail. In the pit below me, a creature with scales and a faded topaz gold turned its long snout upward to look back at me.”
Citat fra A Natural History of Dragons side 46

***

Da jeg så denne bog første gang, var jeg helt solgt. Den har det flotteste cover. Den lød super spændende. Den handlede om drager. Behøver jeg sige mere?
Foruden det super smukke cover, er der desuden indtil flere fantastiske illustrationer igennem bogen, og jeg kan lige så godt sige det som det er… jeg bliver aldrig træt af, at kigge på drager. Jeg ville ønske, at flere af billederne forestillede dragerne, men uanset hvad de forestillede, var de super flotte, og gav lige den der ekstra følelse af ”lækkert” til bogen, som så mange andre bøger mangler!

Jeg vil sige, at dette er en sjov og anderledes måde, at skrive en bog på. Forfatteren har opdigtet en person, kaldet Lady Trent, som er professor med speciale i drager, og som nu sidder og skriver om sit liv – en form for memoir kan man vel sige (fra den opdigtede persons synsvinkel), og det har jeg ikke oplevet før. Det er en super fed ide, og jeg syntes faktisk også, at det er meget veludført. Hun er en viljestærk, modig, stædig, udspekuleret og eventyrlysten ung kvinde, og hun kan simpelthen ikke finde ud af, at holde snuden for sig selv – ikke engang hvis hendes liv er i fare. Hun er uden lige fantastisk at følge og den perfekte hovedperson!

Vi befinder os i en lidt gammel tid, med alt det gode og dårlige det medfølger. Det har selvfølgelig sin charme, og der er altså et eller andet romantisk ved sådan en victoriansk-london-stemning og den måde det hele foregik på. Men jeg sad også og blev dybt forarget, da det blev beskrevet hvordan hun fangede en bestemt type drager (som ikke er meget større end små fugle), slog dem ihjel og opbevarede dem i flasker med konserveringsvæske, så hun kunne studere dem – og at hun havde flere hundrede af dem. Hvem kan dog få sig selv til at gøre sådan noget? Mod smukke, små, skinnende og dybt fascinerende drager? Øv der blev jeg sur. Og senere skyder og dræber de en stor vild drage, for at kunne studere den. Øv øv og mere øv.

Hvis man ser bort fra ovenstående, som jo desværre går mig ret meget på (nok fordi det er sådan man gjorde engang, og også stadig i mange sammenhænge gør, i videnskabens navn), er denne historie helt i top. Jeg elskede at høre fra den lidt gamle og bagkloge dame, se det hele fra hendes synsvinkel og hvordan hun skifter mellem hvordan hun var som ung, og hendes kommentarer nu hvor hun er ældre og klogere. Det er genialt lavet. Og universet er skønt – det minder rigtigt meget om vores, bare med den forskel, at der er drager. Gid man dog levede der.

Dette ser heldigvis ud til, at være en etter (toeren kommer til at hedde “The Tropic of Serpents”), så forhåbentligt kommer der mange flere om denne skønne dame og dette vidunderlige univers. Men lad os håbe, at de holder lidt inde med at dræbe dragerne i næste bog (det er dette, som har trukket en karakter ned)! Jeg glæder mig dog helt vildt til at udforske mere af dette univers, og forhåbentligt få et endnu bedre indblik i de forskellige typer af drager, som der findes. Åh, hvis man dog bare kunne tage et smut forbi den verden, og være med på en ekspedition – jeg ville elske det. Men sum og summarum er, at kan man lide drager, er dette altså en must-read bog. Det er ikke som sådan den klassiske fantasy bog, men mere en form for biografi/memoir, men det gør bestemt ikke oplevelsen dårligere – tværtimod – for den er uden lige fantastisk!

2 thoughts on “A Natural History of Dragons af Marie Brennan

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s