Skylark af Meagan Spooner

Skylark af Meagan Spooner3 blomster sort

Titel: Skylark
Forfatter: Meagan Spooner
Serie:
Genre: Dystopisk, Fantasy, Steampunk
Udgivelse: 2012
Læst på: engelsk
Sider: 333
Forlag: Carolrhoda Lab
ISBN13: 9780761388654

***

Hvert år udvælges en gruppe unge mennesker, som skal donere deres energi til byen, og som herefter anses for værende voksne. Lark har ventet på sin tur i femten år, og hver eneste gang er hun blevet sprunget over. Hun forventer ikke det store, bare et middelmådigt job, og at kunne kalde sig voksen, men da det endelig bliver hendes tur, er det slet ikke som hun havde forestillet sig.

Lark er ikke som de andre – hun er en renewable, hvilket betyder, at hendes energi opbygger sig selv igen, og hun derfor kan tappes for energi igen og igen. Men renewables er yderst sjældne, og én enkelt renewable kan give byen energi i mange mange år. Men prisen er høj, for i samfundets øjne er man ikke længere et menneske, men en genstand som skal proppes ind i en maskine og suges tør for energi, til der ikke er en dråbe tilbage og personen dør.

”Sucking in a deep breath, I got to my feet and turned toward the gleaming-white creature suspended by glass. She – I wasn’t sure how I knew, but I was certain now it was a woman – was looking directly at me. Her irises were as white as the rest of her, the black pinpoints of her pupils fixing on mine. She opened her mouth, lips cracking. A Vicious brownish-gray liquid spilled onto her chin.
“Run,” she gasped.”
Citat fra Skylark side 36

Lark må nu beslutte sig for, om hun vil bruge resten af sit liv som en grøntsag der leverer energi til byen, eller om hun skal prøve at overleve i en verden som hun aldrig har set, en verden som er ødelagt og ekstremt farlig, og som ingen overlever særligt længe i.

***

Denne bog var en af de 12 bøger, som jeg skulle læse i min 2012 debut author challenge, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at denne bog er ganske udmærket, men alligevel ret middelmådig – der var ikke meget at råbe hurra for, men på den anden side var den heller ikke direkte dårlig.

Den verden vi befinder os i minder meget om så mange andre – en verden som er blevet destrueret og den sidste rest af mennesker lever i en stor kuppel, som beskytter dem mod affaldsstoffer og radioaktivitet, fra den ødelagte verden udenfor kuplen. Og så er der nogle twists. Det første er lettere magisk, for alle mennesker har en smule energi (eller magi) i sig, som de giver fra sig så byen kan forsyne kuplen med den energi den skal bruge. Med denne energi kan de få ting til at flyve, små papirfugle til at fløjte – basisk set, magi. Det andet er et lettere kikset forsøg på at blande steampunk ind i historien, for maskinerne er klodsede og ret dårlige, specielt når man tænker på, at de er blevet skabt af de selv samme, som har formået at skabe noget så avanceret som kuplen der beskytter byen. Det var desværre en smule kikset, selvom jeg må indrømme, at jeg kom til at holde meget af en af disse klodsede mekaniske væsner i løbet af historien, men resten kunne jeg som sådan godt have været foruden.

Vores hovedperson er ligesom selve bogen, ikke noget særligt, og alligevel var der noget ved hende jeg godt kunne lide. Hun er ikke det store geni og har ikke særligt gode overlevelsesinstinkter, og uden hjælp fra en ung fyr som hun møder, havde hun nok ikke holdt længe udenfor kuplen, men på den anden side er hun betænksom og har en pæn portion mod og viljestyrke.

Det der imponerede mig mest ved denne historie var dog de ”onde” væsner som vores unge hovedperson må flygte fra. Jeg ved ikke hvad der er med mig og hundelignende væsner, men dét er noget der kan skræmme mig, og disse væsners blanding af menneske, hund, mørke og evig sult og dyrisk ondskab, var helt i top, og puha hvor var de klamme… og skræmmende… I loved it!

Der er både godt og skridt at sige om denne bog, men sådan rent overordnet er det en ganske fin læseoplevelse. Mange har meget mere ros at give den end jeg har, og nogle få har givet den seriøse tæsk, men hvis man kan lide den dystopiske genre, er dette måske en af dem man bør overveje.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s