The call of the Wild af Jack London

Titel: The Call of the wild
Forfatter: Jack London
Serie: –
Genre: Skønlitteratur, Klassiker
Udgivelse: 2004 (oprindeligt 1906)
Læst på: engelsk
Sider: 114
Forlag: Collectors library
ISBN13: 9781904633679

***

Buck er vandt til et liv i luksus, og han trives godt hos sin familie i Californien, hvor han nogle gange er med på jagt, og ellers er herre over sit eget lille domæne. Men alting forandres den dag han kidnappes af en af familiens trofaste gartnere, og sælges som slædehund.

”The Judge was at a meeting of the Raisin Growers Association, and the boys were busy organising an athletic club, on the memorable night of Manuel’s treachery. No one saw him and Buck go off through the orchard on what Buck imagined was merely a stroll. And with exception of a solitary man, no one saw them arrive at the little flag station known as College Park. This man talked with Manuel, and money chinked between them.”
Citat fra Call of the wild, collectors library edition, side 11-12

Buck må nu lære livets barske realiteter, for i den arktiske ødemark overlever kun den stærkeste. Buck er den fødte leder, og han må kæmpe hårdt for at få din retmæssige plads, og derefter beholde den, for der står altid en anden klar, til at overtage pladsen som leder, hvis Buck skulle begynde at vise tegn på svaghed. Et liv med hårdt arbejde er ikke noget Buck har noget imod, men stille og roligt begynder han at høre et kald fra naturen, som lokker ham endnu længere væk fra alt hvad han kender.

***

The Call of the wild (også kendt som ”Naturen kalder” på dansk), er skrevet af den kendte forfatter Jack London, og er en af de klassikere, som jeg besluttede mig for, skulle læses i løbet af år 2012. Jeg valgte denne historie, fordi jeg syntes den lød super sød, og fordi jeg altid har elsket filmen ulvehunden, som er baseret på en anden af Jack Londons bøger (Ulvehunden er inkluderet i denne bog, som er en collectors library udgave, men den vil blive anmeldt på et senere tidspunkt).

At skrive en historie fra et dyrs synsvinkel kan ikke være særligt nemt, for som forfatter skal man passe på med, ikke at komme til, at give dyret for mange menneskelige træk, tanker og følelser, og det lykkedes da også nogenlunde i denne bog.

Historien er utroligt spændende et langt stykke hen af vejen, og det er helt fantastisk at følge hunden Buck fra et liv i luksus, til et hårdt liv som slædehund, og se hvordan han trives lige så godt med det hårde arbejde (hvis ikke bedre), end med at være skødehund i en rig familie. Det er et barskt liv han lever, og han kommer virkelig i kontakt med sine urinstinkter og lærer hurtigt, at kun den stærkeste overlever. Som menneske sidder man ellers og tænker, at det da må være rarest med luksus og afslapning, men set fra en hunds synspunkt, kan jeg sagtens følge, at et liv med hårdt arbejde og det, at bruge sin krop og virkelig få lov at være som en hund nu engang skal være, er mere tiltrækkende – det var trods alt sådan, det hele oprindeligt var, inden hunde blev søde kæledyr som går i snor og sidder pænt når man beder dem om det.

En kritik af denne historie er, at den til tider kan blive lidt for rosende – ja, Buck er sikkert en flot og imponerende hund, men nogle gange bliver rosen simpelthen for meget, og det får et næsten tilbedende præg. Hunden Buck går fra, at være en helt almindelig hund, til noget næsten overnaturligt, og så bliver det altså for meget for min smag.

Slutningen var noget skuffende, for her forsvinder den ”almindelige” hund fuldstændigt, og bliver afløst af (hvad jeg vil kalde) et monster. Uanset hvor stor og stærk Buck er, syntes jeg det der sker i slutningen er alt for urealistisk. Han bliver simpelthen for stærk og for intelligent, og han dræber indianere, hele ulveflokke og store okser i flæng, uden selv at få den mindste skræmme. Han bliver en legende, som alle kender og frygter, og han er nærmest uovervindelig. Slutningen trækker virkelig meget ned, for den ødelagde ligesom hele ideen med, at det skulle omhandle en helt ”almindelig” hund og dens liv.

Ser man bort fra slutningen er denne bog ganske god, men det er nok ikke en jeg vil kaste mig ud i igen. Det var dog en sjov udfordring med den noget gamle måde at skrive og tale på, og man får et skønt indblik i livet som det var engang, med menneskets kamp mod moder natur, og dyrenes betydning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s