Vampyrfesten af Benni Bødker

Titel: Vampyrfesten
Forfatter: Benni Bødker
Serie: Nattens Børn #1
Genre: Ungdomsbog
Udgivelse: 2011 (den samlede udg.)
Læst i år: 2012
Læst på: dansk
Sider: 111
Forlag: Gyldendal
ISBN13: 9788702113921
Kilde: Anmeldereksemplar fra Gyldendal


Vampyrer er en gammel skrøne, som kun findes i fortællinger og i menneskets værste mareridt, det er i hvert fald det de fleste tænker. Men efterhånden som flere og flere lig dukker op, begynder folk så småt at hviske om, at vampyrerne måske alligevel ikke er en skrøne.

”Engang var vampyrer et stort problem. Alle frygtede dem. Sådan var det i hvert fald i en meget gammel by, der også var landets hovedstad. Vampyrerne havde ikke altid været en plage for menneskene i byen. Først var de blot sagn og overtro, men efterhånden som flere og flere indbyggere blev fundet døde, begyndte folk at tro på, at de blodsugende uhyrer var andet og mere end bare gamle skrøner.”
Citat fra Nattens børn side 9

Hjemme hos Edvard og Agnes er vampyrer ikke noget man taler om. Edward tror at vampyrer findes, mens Agnes mener at det er noget pjat, og at ligene blot er uheldige mennesker, som er frosset ihjel i de kolde gader. Men da deres søster pludselig dør af en mystisk sygdom, og der bliver snakket om, at hun er en af nattens børn (en vampyr), beslutter Edvard og Agnes sig for, at undersøge sagen nærmere – men hvis de ikke passer på, kan de måske havne i endnu større vanskeligheder, end de nogensinde kunne have forestillet sig.

***

Denne bog er en af de vampyrbøger, som er skrevet af en dansk forfatter, og netop de danske forfattere har en tendens til, at forsvinde lidt i mængden, af fantastiske udenlandske forfattere. Det er utroligt ærgerligt, for vi har virkelig mange danske forfattere som kan det der med at skrive, mindst lige så godt som de udenlandske, og Benni Bødker er helt klart en af disse.

Jeg vil skynde mig at sige, at denne bog hovedsageligt henvender sig til det yngre publikum, selvom den også sagtens kan læses og nydes af voksne. Den henvender sig desuden til både piger og drenge – hvilket er lidt tiltrængt, med alle de romantiske vampyrbøger der oversvømmer markedet, som hovedsageligt henvender sig til pigerne. Der er desuden en god blanding af gys og fantasy i denne bog, og selvom der er en lille smule på kærlighedsfronten, er det ikke noget der dominerer eller forstyrrer, og heller ikke nok til, at de unge mænd burde blive skræmt væk.

Jeg vil umiddelbart sige, at denne bog er en vampyrbog for de lidt yngre (alderen 9-12 år) som ønsker at springe med på vampyr-bølgen, men som endnu ikke er klar til de helt tunge værker. Bogen kan umiddelbart godt virke skræmmende i tykkelse når man ser den, men så skal man altså lige huske på, at den bog som kan købes nu, er en samling af alle fire bøger i serien (traditionen tro syntes jeg, at hver eneste bog fortjener sin egen anmeldelse, så derfor er denne bog delt op i fire anmeldelser – se billedet af den samlede udgave nederst i denne anmeldelse).

Hovedpersonerne er super sjove; man har den unge dreng, som tror på det overnaturlige og som let lader sig skræmme, og den blinde søster, som udadtil virker som den mest skrøbelige grundet hendes blindhed, men som er uhyre intelligent, knivskarp og utroligt modig. Hun tror i modsætning til sin bror kun på hvad der kan bevises, så vampyrer og andre overnaturlige fænomener, er ikke lige hendes kop te, men derfor er hun stadig med på en god detektiv-udfordring, og sammen går de to søskende i gang med at finde ud af, hvad det er der sker, når solen går ned og folk forsvinder.

Nu er jeg jo ikke helt en del af bogens målgruppe, men selvom første bog er ret kort, og til tider også ret gennemskuelig, så er den alligevel ganske god underholdning, og da første bog slutter ret spændende, ser jeg virkelig frem til, at læse fortsættelsen ”Blodet er liv”.

(Billedet til højre: dette er billedet af coveret til den samlede udgave – altså den nyeste udgave (udgivet i 2011), hvor forlaget har valgt at samle alle fire bøger i én. Det er denne udgave som kan købes, eller bestilles, i de fleste boghandlere, og også den udgave som jeg læser.)

One thought on “Vampyrfesten af Benni Bødker

  1. Jeg synes det er en virkelig godt fortalt historie, og jeg elsker den serie. Den er så gusten og hyggelig på samme tid, at den fremkalder gode historieminder fra dengang jeg var barn og jeg virkelig blev skræmt at uhyggelige fortællinger. Jeg er meget enig i, at Agnes er skøn, når hun ganske udspekuleret styret sin bror rundt. Det er virkelig elegant og morsomt.

    Selv om forsiderne er blevet lidt bedre layoutet, synes jeg desværre ikke de lidt karikerede tegninger giver et godt billede af bøgernes indhold. Og det er jo forsiderne, der “sælger” – også på biblio – så måske er det derfor de ikke er blevet så kendte.

    Derfor er det skønt at se, at du trækker dem frem nu ved genudgivelsen, selv om de er fra 2006, for de fortjener bestemt en chance mere. 🙂

    Havde man smækket alle 4 bind sammen til én bog og havde fået lavet en super lækker, moderne, young-adult-agtig forside, er jeg sikker på at den ville have fået meget mere fokus.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s