Babettes gæstebud af Karen Blixen

Titel: Babettes gæstebud
Forfatter: Karen Blixen
Serie: –
Genre: Skønlitteratur, Novelette
Udgivelse: 2007 (denne udg.)
Læst i år: 2011
Læst på: dansk
Sider: 84
Forlag: Gyldendal
ISBN13: 9788702060416
Kilde: Fået i forbindelse med uddannelse


To elskelige gamle provstedøtre i en lille norsk fjordby tager en ung fransk kvinde til sig, da hun må flygte under den blodige franske opstand i 1870-71. I fjorten år koger hun trofast klipfisk og øllebrød til de to søstre, mens hun håber på, at en gammel lotteriseddel en dag vil give hende den store gevinst.

Da hun endelig, efter fjorten år, vinder den store gevinst, får hun én gang mulighed for, at vise hvem hun i virkeligheden er, og gøre det hun elsker aller mest – at lave mad. Babette var nemlig en berømt kvindelig køkkenchef, og nu da de to provstedøtre skal holde en festmiddag for deres afdøde far, ønsker hun at tilberede en ægte fransk middag, for sine egne penge.

”Hun ville gerne, sagde hun, tilberede en fransk middag, for denne ene gangs skyld en ægte fransk middag. Martine og Philippa så på hinanden. Babettes forslag gjorde dem urolige, de følte at de ikke vidste hvad det kunne føre til. Men selve det uventede og uvante i forslaget afvæbnede dem. De havde ingen argumenter, hvormed de kunne imødegå tanken om at tilberede en ægte fransk middag.”
Citat fra Babettes gæstebud side 40

Provstedøtrene ved ikke helt hvordan de skal takle situationen, og har tanker om alverdens djævelskab, men de giver dog Babette tilladelse, og sætter sig stille tilbage og frygter det værste.

“Hun og Philippa var gået ind på at opfylde Babettes bøn og havde ikke kunnet forudse hvad dette kunne føre til. Nu så hun at de havde indladt sig med farlige magter. Hun kunne slet ikke sige hvad der på hendes gode faders fødselsdag ville blive givet hendes gæster at spise og drikke.”
Citat fra Babettes gæstebud side 46-47

***

Babettes gæstebud er en meget kort lille bog, skrevet af Karen Blixen. Det tog ikke meget mere end få timer at læse de 84 sider, som desuden er skrevet ret stort og med pæn mellemrum mellem linjerne, men den var ret hyggelig og faktisk overraskende god (når man tænker på at det er en gammel og meget lille bog).

Bogen er selvfølgelig skrevet i et gammelt sprog, og historien handler mere eller mindre udelukkende om religiøse mennesker, deres pæne og gode liv og en lille smule om deres hverdag. Der er generelt ikke så meget handling i denne bog, og det er ikke fordi man på nogen måde kommer i dybden med personernes liv, for det er der simpelthen ikke tid nok til, men man får sådan en overordnet introduktion og små indblik i perioder af deres liv.

Det er ikke umiddelbart sådan en bog, som jeg kan skrive alverdens om, men jeg kan dog sige, at det nok er sådan en bog som man på et eller andet tidspunkt i løbet af sit liv bør læse, for den skildrer en meget religiøs tid i vores samfund og giver et indblik i datidens skrivestil og emner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s