Skammerens datter af Lene Kaaberbøl

Titel: Skammerens datter
Forfatter: Lene Kaaberbøl
Serie: Skammerens børn #1
Genre: Ungdomsbog, Fantasy
Udgivelse: 2011 (samlet udgave)
Læst på: dansk
Sider: 173
Forlag: Forum
ISBN13: 9788763817110

***

Dina ville ønske at hun var en normal pige med normale venner, men det er ikke helt nemt når man er skammerens datter, og har arvet sin mors evne. Hver gang hun kigger andre i øjnene, tvinges de til at se de ting de skammer sig allermest over, og derfor tør ingen kigge direkte på hende. Byens børn vil ikke være venner med hende, og hun har ingen andre at lege med end hendes storebror og lillesøster.

Da hendes mor kaldes til Dunark, for at hjælpe i en mordsag, må Dina og hendes søskende blive hjemme, men allerede dagen efter kommer der bud efter Dina; hendes mor har brug for hendes hjælp, og hun skal komme til Dunark. Det viser sig dog, at hendes mor ikke har sendt bud efter hende, og at man ønsker at bruge Dina, så man kan få hendes mor til at dømme en uskyldig mand for drabet på fire mennesker. Inden Dina får set sig om er både hendes og hendes mors liv i fare, hun må stå ansigt til ansigt med frygtindgydende drager, og med den farligste fjende nogensinde; en mand som slet ikke føler skam.

”Jeg tvang mig selv til at slippe dragen med øjnene og se i retning af porten i stedet for. Og så viste jeg vi skulle dø.
Mellem os og porten stod en drage. Den var højere, bredere og længere end nogle af de andre. Det var som om den fyldte hele afstanden mellem os og porten ud. Dens gule øjne stirrede ned på mig oppefra, og den var så tæt på, at jeg kunne se en dråbe mælkehvid gift for enden af dens hugtand.
Jeg tissede i bukserne.”
Citat fra Skammerens datter side 70-71

***

Det er ved at være mange år siden jeg sidst læste Skammerens datter, en bog som jeg ellers læste hyppigt da jeg var yngre, og den er præcis lige så god som jeg husker den, hvis ikke bedre. Lene Kaaberbøl er en af de forfattere, som har fulgt mig helt fra starten af, og selv den dag i dag, er jeg helt vild med hendes bøger, for hun kan virkelig det der med at skrive.

Skammerens datter er hendes absolut bedste serie, og selvom det er ved at være en gammel serie, betyder det ikke, at den er blevet mindre god.
Jeg elsker det eventyr vores unge hovedperson kommer ud på, den indre kamp hun må igennem, for at lære og acceptere sig selv og de evner hun har, samt hendes venlige sind som ind imellem træder til side for den unge modne og ansvarsbevidste kvinde, hun er ved at udvikle sig til. Som læser følger man denne udvikling, for til start er hun blot et surt, trist og bange barn, som hader verden og sine evner, men igennem bogen udvikler hun sig til en noget mere ansvarsbevidst og knap så skræmt ung pige. Det er skønt, og hvis min hukommelse ikke har svigtet mig helt, kommer vi til at følge hendes videre udvikling igennem de næste par bøger.

Der har været en del diskussion om, hvorvidt denne serie er til præcis samme aldersgruppe som vildhekse serien. Mange mener, at de to serier er ens med hensyn til aldersgruppe, men efter at have genlæst første bog i serien om skammerens datter, vil jeg dog sige, at jeg fortsat holder på hvad jeg sagde til start; at denne bog er lige stadiet over vildhekse serien. Det er ikke fordi den er meget over, men der er dog visse ting (voldsomme nærdødsoplevelser, mordere, blod og død), som gør, at jeg mener, at den henvender sig til dem som er et år eller to ældre. Man skal i hvert fald være gammel nok til, at kunne takle de lidt skræmmende elementer man præsenteres for. Aldersgruppen vil jeg således mene, ligger omkring de 10 år, hvor jeg ville mene at man sagtens kunne starte som 8-9-årig med vildhekseserien.

Skammerens datter blev for nogle måneder siden (år 2011), genudgivet i en ny udgave (det er den udgave jeg læser lige nu), og jeg er super glad for, at de har valgt at genudgive den i denne smukke udgave. I denne nye udgave har de desuden valgt at samle to bøger i hver bog, sådan at bog 1 og 2 nu er samlet og det samme med bog 3 og 4. Jeg håber det vil være med til at skabe mere opmærksomhed omkring denne serie, for de yngre generationer, og så er coveret også ganske velegnet til det mere voksne publikum – så vær ikke bange for at gribe bogen folkens, for I vil ikke fortryde det!

15 thoughts on “Skammerens datter af Lene Kaaberbøl

 1. Jeg vil give dig ret i at skammerserien er et trin over vildhekseserien. Skammer bøgerne kan uden problemer læses af voksne, hvorimod vildhekseserien bliver lidt for simpel ind i mellem.

  • Hehe, jeg er glad for at høre, at jeg ikke er den eneste af den mening, og ja, jeg tror du har ret i, at vildhekseserien ikke er så egnet til voksne som skammer serien er…!

 2. Jeg nyder i hvert fald skammerserien mere, og kan finde nye små detaljer at tænke over. Den har også et lidt mere alvorligt tema, som kan tolkes på flere måder alt efter hvor man er i livet. Lidt ligesom flere af Josefine Ottesens bøger.

  • Lige netop – det er sjovt, jeg er faktisk ikke vildt glad for josefine ottesens bøger, men okay, jeg har også kun prøvet hendes Mira bøger… Hmm.

  • Jeg har hørt at den skulle være meget voldsom – de døde land – men jo, jeg har længe kigget på den… Min skuffelse over mira serien har dog afholdt mig fra at gå i gang med den, for der er så meget andet godt derude… hehe…

 3. Det er jo også det – alt det andet gode man også vil læse. Jeg sorterer også kraftigt i de bøger jeg får anbefalet og læser om, for der er slet ikke tid nok til at læse det hele.

  • Oss her – det er bare en smule ærgeligt at måtte gøre sådan… Tænk på alt det gode man måske går glip af. Hehe. Jeg var for eksempel en krig om, at komme i gang med dødsspillet, og jeg gik egentligt kun i gang med den, fordi jeg fik et anmeldereksemplar – men WOW hvor var den jo god. Og der er sikkert SÅ mange andre gode derude, som man går glip af – deprimerende tanke egentligt. Hehe.

  • Hehe, jeg kan ikke sige andet end: læs den. Jeg er aldrig før blevet så positivt overrasket, og jeg tror aldrig jeg har set en dårlig anmeldelse af bogen…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s